blog

Het pensioen van Joop Munsterman


In NRC las ik een interessant verhaal over de pensioen B.V. van Joop Munsterman, oud-voorzitter van FC Twente.
 
Toen Munsterman in 2010 vertrok bij Wegener kreeg hij een gouden handdruk mee van ruim 2 miljoen euro. Zoals zoveel werknemers die een afkoopsom wegens gedwongen ontslag kregen, bracht hij deze vertrekpremie onder in een eigen stamrecht B.V., Drienerpark Holding B.V. genoemd. Op deze manier kon hij de belastingheffing over de afkoopsom uitstellen en uitsmeren over de looptijd van de lijfrentetermijnen. De afkoopsom wordt in deze situaties voorlopig als stamrecht in de eigen vennootschap geparkeerd en als de pensioendatum is aangebroken gaat de B.V. een lijfrente uitkeren.
 
In de tussentijd dient het kapitaal belegd te worden. Hoe hoger het rendement is, hoe hoger de uitkeringen zijn. In de praktijk zie ik vaak dat het rendement heel laag is geweest of er beleggingsverliezen zijn geleden waardoor het lijfrentekapitaal geheel of gedeeltelijk verdampt is.
 

Risicovolle belegging

Joop Munsterman bedenkt een goede belegging voor zijn lijfrentekapitaal. Hij leent zo’n 1,6 miljoen uit aan de voetbalclub FC Twente. De rente bedraagt 7 procent. Misschien is het percentage zo hoog omdat er ook een risico element in zit. Als Munsterman in 2015 aftreedt als voorzitter van FC Twente verkeert de voetbalclub in grote financiële problemen. Het gevolg is dat de lening die Drienerpark Holding aan de club verstrekte boterzacht is. En dat heeft tot gevolg dat de lijfrentepot niet volledig uitgekeerd kan worden.
 
Daardoor mist de belastingdienst inkomsten. De belastinginspecteur vindt dat Munsterman ook belasting moet betalen over het geld dat verloren is gegaan door het te beleggen in Twente. Dat dit een hele slechte investering was, dient voor rekening van Joop Munsterman te komen en niet voor de Nederlandse belastingbetaler. Om dit risico voor de fiscus af te dekken heeft Munster een extra hypotheek op zijn villa in Hengelo moeten afsluiten van 1 miljoen euro.
 
Er zijn twee zaken die mij opvallen. Het feit dat de fiscus de lening aan Twente als een oneigenlijke belegging voor een stamrecht B.V. aanmerkt, andere oud-bestuursleden deden hetzelfde, en dat de fiscus voorlopig genoegen neemt met een hypotheek voor de wellicht te derven belasting.
 
De lening aan een voetbalclub waarvan de lijfrentegerechtigde voorzitter is, ziet de fiscus kennelijk als een privé aangelegenheid. Via het verstrekken van zo’n lening beschikt de aandeelhouder van de B.V. in de ogen van de belastingdienst op een oneigenlijke manier over het lijfrentekapitaal en dan moet ie meteen belasting betalen.
 
De financiële adviseur heeft deze ramp voorlopig kunnen voorkomen door hypothecaire zekerheid voor de te heffen belastingen te verstrekken. Het komt er uiteindelijk op neer dat Joop Munsterman het verlies op de leningen aan FC Twente voor eigen rekening moet nemen.
 

Hoe heeft u het geregeld?

Nu is dit een zaak die vanwege zijn omvang en omdat er een BN’er bij betrokken is opvalt, maar in het huiselijk verkeer komt deze situatie ook vaak voor. Ik zie heel vaak dat de aandeelhouder van een pensioen- of lijfrente B.V. het pensioen- of lijfrentekapitaal in de loop der jaren als opnamen in rekening courant uit zijn vennootschap heeft gehaald. De pensioen- of lijfrenteverplichting wordt dan gedekt door een boterzachte vordering op de aandeelhouder. Er is dan geen geld meer om daadwerkelijk pensioen of een lijfrente uit te keren. Er heeft dan een verkapte afkoop van het pensioen of de lijfrente plaatsgevonden. Als dit niet (indien al mogelijk) gerepareerd wordt of er in overleg met de fiscus maatregelen worden getroffen – zie Joop Munsterman – loopt u het risico dat u een fikse bijtelling voor uw kiezen krijgt waarbij de verschuldigde belasting ook nog eens wordt verhoogd met 20 procent revisierente over de fictieve afkoopsom.
 
Als u na het lezen van dit verhaal het gevoel heeft dat het bij uw pensioen- of lijfrente B.V. niet helemaal goed zit, raad ik u aan om uw situatie door een deskundige te laten bekijken. Misschien kan er nog iets opgelost worden voordat de fiscus grote correcties aankondigt.


17 October 2016, Gepost door Peter Meijne


Dit kan ik voor u doen!

Meijne belastingadviseurs beschikt over een brede ervaring. Heeft u een lastige kwestie op gebied van belastingen? Peter Meijne is zeer gespecialiseerd en is u graag van dienst op onderstaande gebieden: