specialisatie

Echtscheiding

Een scheiding geeft meestal veel gedoe. Niet alleen op het emotionele vlak maar ook op financieel en fiscaal gebied. Als de materiële kant niet goed geregeld wordt, duurt de misère die daar uit voortvloeit vaak veel langer dan het rouwproces vanwege de verbroken relatie.
 
Als een stel er na veel soebatten van overtuigd is dat ze maar beter uit elkaar kunnen gaan, is de volgende stap een afspraak met een advocaat of scheidingsmakelaar. Maar het is veel beter om eerst uw financiën en fiscale zaken goed in beeld te laten brengen.
 
En daarbij een plan te maken over de verdeling van de bezittingen en schulden. Vaak gaat het om niet meer dan de eigen woning en wat banktegoeden; eventueel nog een effectenportefeuille. Maar als er ook een onderneming, een lijfrente- of pensioen B.V., huwelijkse voorwaarden en dergelijke aan de orde zijn, wordt het verhaal veel ingewikkelder. De gemiddelde advocaat heeft niet de financiële en fiscale expertise in huis om deze zaken te overzien en goed te regelen.
 
Pensioen-B.V.
Ik heb eens meegemaakt dat twee gerenommeerde advocaten om een koffiemachine vochten maar niet in de gaten hadden dat het veel belangrijker was om alle ins and outs van de pensioen-B.V. goed te regelen. Dit vehikel werd niet eens in het echtscheidingsconvenant behandeld.
 
Man en vrouw ontvingen allebei een pensioen van de B.V. Na de scheiding trouwde de man met zijn nieuwe vriendin maar kort daarna overleed hij. Het gevolg is nu dat beide dames gezamenlijk aandeelhouder van deze B.V. zijn terwijl de eerste vrouw pensioen ontvangt. De tweede vrouw heeft er nu financieel belang bij dat haar voorgangster niet al te lang leeft want dan komt haar nog iets toe van de pensioenpot. Als je voor deze constructie kiest is dat prima maar als zo’n situatie ongewild en ‘per ongeluk’ ontstaat, is dat heel vervelend!
 
Er kan pas een echtscheidingsconvenant opgesteld worden als alle financiële zaken in kaart zijn gebracht en daar goede afspraken over gemaakt zijn.
 
Daarbij kan ik u helpen. In mijn netwerk heb ik ook advocaten en andere experts zodat de formele kanten, zoals de aanvraag van de scheiding bij de rechtbank etc. in één moeite meegenomen kunnen worden. De notariële zaken, zoals een aandelenoverdracht, verdeling van de woning etc. kan ik ook voorbereiden.