blog

Kies een adviseur met ballen!

Veel zakgeld

Op het Forum Fiscaal Dienstverleners zie ik nog al eens dat de zeer ‘empatische‘ of minder ervaren adviseurs te weinig body hebben om hun klant goed te kunnen helpen. De cliënt bedenkt iets en de adviseur neemt het verhaal naadloos over zonder naar de achterliggende situatie te kijken.
 
Een eenvoudig voorbeeld. Een vermogend echtpaar wil hun minderjarige kinderen zoveel mogelijk geld toestoppen. De normale schenkingsvrijstelling bedraagt circa € 5.000. Om schenkbelasting te besparen hebben ze bedacht het vrijgestelde bedrag officieel te schenken en daarnaast een zo hoog mogelijk bedrag als ‘zakgeld’ te geven. Een deel van dit zakgeld is een verkapte schenking waar geen schenkbelasting over betaald wordt. De vraag is nu: ‘Hoeveel zakgeld is fiscaal nog acceptabel?’ Een paar mensen op het forum denken mee en proberen uit te leggen wat misschien nog haalbaar is. Ik vind het nogal simpel om je alleen met deze truc om schenkbelasting te ontgaan bezig te houden.

 
Porsche
Want wat is er aan de hand? Stel dat de gemiddelde leeftijd van de kinderen 12 jaar is. In de zeven jaren tot hun 18e jaar kan vader zo’n € 35.000 (7 maal € 5.000) belastingvrij schenken. Zodra het kind meerderjarig is kan hij voor dit geld een leuke Porsche kopen. En dat is nu juist niet de bedoeling! De meeste ouders krijgen nachtmerries van het idee dat hun nog jonge kinderen over een flink bedrag kunnen beschikken. Als vader in dit geval de schenkingen met de zakgeldtruc verdubbelt, wordt dit probleem alleen maar groter.
 
Ik heb de vraagsteller op deze consequenties gewezen en hem geadviseerd om een estateplanningsadvies aan zijn cliënt uit te laten brengen. Dat is beter voor hem dan zijn schenkingen op een slinkse manier te verhogen.
 
Wat is de moraal van dit verhaal?
Veel mensen krijgen een kick van belasting ontgaan. Ze nemen daarbij bepaalde risico’s en de financiële voordelen zijn in verhouding vaak heel gering. En dan heb ik het nog niet over de stress en kosten als de fiscus tegensputtert. Deze nadelen zien de mensen meestal over het hoofd. Want op de verjaardag bij de appeltaart kan heel veel! Maar het is beter om je aan de feiten te houden en maatregelen te nemen die wél hout snijden.
 
Heeft u ook een adviseur die weinig tegengas geeft? Zoek dan eens iemand die wél de diepte in gaat en u een spiegel voorhoudt.
12 October 2016, Gepost door Peter Meijne


Dit kan ik voor u doen!

Meijne belastingadviseurs beschikt over een brede ervaring. Heeft u een lastige kwestie op gebied van belastingen? Peter Meijne is zeer gespecialiseerd en is u graag van dienst op onderstaande gebieden: