blog

Wanneer klimt ú op het dak?

Onderhoud is beter dan repareren

Op een mooie nazomerdag hark ik de bladeren in mijn tuin bij elkaar en er komt een jongeman naar me toe die naar de nok van het dak van mijn huis wijst. Volgens hem zitten er enkele slechte plekken in die hij wel kan repareren. Het is een ‘dakspecialist’ die net het dak van mijn buurman heeft gerepareerd. Hij heeft me op een belangrijk onderdeel van mijn woning attent gemaakt. Zo werkt het ook met het onderhoud van uw financiële en fiscale zaken.
 

Sterfgeval, echtscheiding, pensioen

Administratie en belastingen blijven bij veel mensen, net als de nok van een dak, uit het zicht. Soms sta je er even bij stil als het dak van de buurman - figuurlijk  - lekt. Bijvoorbeeld bij een sterfgeval met allerlei onvoorziene gevolgen. Of bij een echtscheiding. We zijn geneigd om te denken dat dit alleen bij anderen voorkomt. Pas als de nood aan de man is, neemt men een adviseur in de arm om de schade te herstellen. Maar een adviseur gaat niet, zoals de dakspecialist, bij de buren langs om te kijken of daar preventief onderhoud verricht kan worden. Hiervoor moet u zelf het initiatief nemen. Als u bijvoorbeeld een wat groter vermogen heeft of uw gezinssituatie is nogal complex, is het zinvol om de gevolgen van uw overlijden op een rijtje te laten zetten. Er kan een moment aanbreken dat u niet meer in staat bent om uw testament aan te passen. Laat uw testament daarom regelmatig screenen op de actualiteit van uw persoonlijke situatie, het erfrecht en de fiscale regels. Dit geldt ook voor uw huwelijkse voorwaarden.
 

Einde van de B.V.

En denk ook eens na over uw financiële positie na uw arbeidzame leven. Vooral bij pensioenen en lijfrenten in eigen beheer komt het vaak voor dat het pensioeninkomen tegenvalt omdat de beleggingsresultaten in het verleden veel te laag zijn geweest. Veel ouderen vinden het onderhouden van een B.V. op den duur vervelend en te veel stress geven. Dat speelt met name voor vrouwen als hun man – die de financiën altijd regelde – overlijdt. Dan worden zij met een hoop administratieve rompslomp opgezadeld die hun slapenloze nachten bezorgt.
 
Laat onderzoeken of het mogelijk is om op een fiscaal vriendelijke manier afscheid van uw B.V. te nemen. Kortom voor de meesten van u is het de moeite waard om regelmatig hun financiële situatie in kaart te laten brengen. Uit ervaring weet ik dat dit veel duidelijkheid en rust geeft. En om in daktermen te blijven: dan kunt u nog tijdig maatregelen nemen om lekkages en ander ongemak te voorkomen.12 October 2016, Gepost door Peter Meijne


Dit kan ik voor u doen!

Meijne belastingadviseurs beschikt over een brede ervaring. Heeft u een lastige kwestie op gebied van belastingen? Peter Meijne is zeer gespecialiseerd en is u graag van dienst op onderstaande gebieden: